Training 1 - voorbereidingen


#1

Voorbereidingen voor de chrch-dag

Bij het inschrijven voor de chrch-dag kon je onder andere dit lezen:

Wat kun je mee naar huis nemen?
* een app in de huisstijl van de kerk
* een compleet smoelenboek met alle gemeenteleden (of voor de testgroep afhankelijk van je voorkeur)
* een ingevulde agenda met of zonder reminders
 collectes voor de rest van het jaar ingevuld
* koppelingen met de website
* koppeling met dagtekst
* koppeling met youtube
* koppeling met kerkdienstgemist
* ontvangen van betalingen via iDeal (als de aanmelding op tijd is, dit kost wat tijd)
* plan voor de implementatie
* heel veel kennis over chrch zodat je klaar bent voor de lancering

Het is noodzakelijk om je goed voor te bereiden. Je mag een aantal zaken van te voren bedenken, organiseren en verzamelen. Te beginnen met het lastigste…

1 - Mollie account

Een geactiveerd en geverifieerd Mollie-account. Mollie is de zogenaamde payment service provider. Zij zorgen ervoor dat je iDeal-betalingen kunt ontvangen. Mollie is één van de betere bedrijven met deze dienstverlening.

Het account rond krijgen is lastig voor kerken, omdat zij niet bekend zijn met/in het kvk-register. Vaak is het mogelijk om de inschrijving van een overkoepelende kerk te gebruiken. Bijvoorbeeld die van de Protestantse Kerk Amsterdam als je daaronder valt zoals de Noorder- of Oudekerkgemeente. Of zelfs van de PKN in het geval van de Nieuwe Kerk in Utrecht.

Als tip van Mollie kreeg ik om zoals hierboven beschreven staat de overkoepelende kerk te gebruiken als er geen eigen kvk-inschrijving is. Bij het aanleveren van de kvk-gegevens kun je vervolgens de statuten van je eigen kerk uploaden. Hierin staat beschreven wie bestuurder is en dat volstaat volgens hen.

Uitgebreide Mollie-instructies met afbeeldingen

Ga naar https://www.mollie.com/dashboard/signup?lang=nl om een account aan te maken.


Klik na registreren op “Activeer mijn account” en nogmaals op “Activeer account”


Je ziet dan een vrij intimiderend formulier. Je hebt hier een kvk-nummer nodig en de rechtsvorm stel je in op Kerkgenootschap. Rechtsgeldig vertegenwoordiger is in het geval van de Noorderkerk de voorzitter van de Kerkenraad. BTW nummer mag leeg blijven. Klik op volgende


Bij websiteprofiel vul je api.chrch.org in. Bij de extra informatie vul je in dat je door moet klikken op het logo van de kerk om zo alle gegevens te zien te krijgen. Bij categorie vul je “Goede doelen en donaties” in. Bij betaalmethodes klik je alleen iDEAL aan. Klik op volgende.


Je krijgt nu de melding dat je website gecontroleerd wordt. Klik het venster weg. Klik in de groene balk op “aanvullende gegevens”


Geef aan welk identiteitsbewijs je wilt uploaden. Dit moet dus een ID zijn van een rechtsgeldige vertegenwoordiger van de gemeente. Sleep het document naar het venster. Klik op volgende.


Vul ook de pagina met “Uiteindelijke belanghebbenden” in en klik op volgende.


Vul de ‘zakelijke’ bankrekening in van de gemeente. De zakelijke bankrekening moet ‘op naam staan op een handelsnaam van de organisatie’. Klik op hoe je de bankrekening wilt verifiëren. En klik op volgende.


Je krijgt nu een scherm met de instructie om een betaling te doen met een uniek betaalkenmerk zodat de gegevens geverifieerd kunnen worden. Doe dit en klik op Verder naar website >


Klik op x rechtsboven. De benodigde stappen zijn doorlopen.


Als je naar beneden scrollt zie je daar de Live API-key, die heb je nodig om betalingen te ontvangen. Je kunt dus nu wel betalingen ontvangen via Mollie, maar er wordt pas uitbetaald als je account is geverifieerd.

2 - Vormgeving

 • een liggend logo van de gemeente
  • op transparante of witte achtergrond
  • in png-formaat
  • een hoogte van minimaal 80 pixels.
  • zonder witruimte om het logo
 • een vierkant logo (optioneel)
 • een staande foto voor de achtergrond
  • in jpg-formaat
  • minimaal 1600 pixels hoog
 • de primaire huisstijlkleur

3 - Ledenlijst

Een export van de ledenlijst of de ledenlijst in Excel-formaat. Met één lid per rij. Ideaal heeft iedere rij een uniek kenmerk dat gebruikt kan worden bij de synchronisatie (opnieuw importeren van de lijst) zoals bijvoorbeeld een unieke lidnummer. Ook moet iedere rij een kenmerk voor het gezin hebben. Op die manier worden gezinsleden in één ‘groep’ geplaatst.

Bijvoorbeeld:

Zie ook https://chrch.org/wordpress/wp-content/uploads/2017/05/template-chrch.xlsx voor een voorbeeldbestand.

4 - Kalenders en rooster

Een Excel-bestand of liever Google Docs-sheet met daarin per rij een activiteit. Kolommen die noodzakelijk zijn, zijn onder andere de datum, de tijd en een label/naam van de activiteit hoe die in de kalender staat. Wil je ook de collectes vullen? Neem dan ook de kolommen collecte1 collecte2 en collecte3 op. Wil je reminders kunnen sturen en dat een agenda-item groen word als je een taak hebt? Maak dan voor iedere taak een kolom en vul deze met de voor- en achternaam van diegene die de taak heeft.

Zie ook https://docs.google.com/spreadsheets/d/1QC1AiQ_JYM5H3KlHeuz3Ko0zw0WI6IJ_nznWR5TTbQg/edit#gid=0

5 - Connecties

5.1 Koppeling met de eigen website

De url van de rss-feed van de website. Websites met als cms bijvoorbeeld WordPress hebben deze standaard geactiveerd.

5.2 - Dagtekst

Welke dagtekst er gebruikt mag worden. Bijvoorbeeld: Dagelijks Woord, Tijd met Jezus, Dagelijkse broodkruimels, Bidden Onderweg of Taize. Mocht je een andere dan bovenstaande willen gebruiken, dan graag de url van een rss-feed aanleveren.

5.3 - Youtube

Het adres van het Youtube-kanaal dat gekoppeld mag worden.

5.4 - Kerkdienstgemist

De url van de rss-feed van Kerkdienstgemist. Soms is deze niet zichtbaar op de eigen Kerkdienstgemist-pagina van de kerk. Deze kan dan wel opgevraagd worden bij KDG. Het is een oranje icoontje dat rechtsboven de lijst met opnames staat.

5.5 - Eigen podcast

Naast Kerkdienstgemist kan ook een eigen Podcast-rss feed worden gebruikt voor de opnames van de diensten.

5.6 - Flickr

Fotoalbums geplaatst op Flickr kunnen automatisch in de app geplaatst worden.


Dat is het voor nu. Heb je vragen over deze punten, stel ze gerust hieronder. Start zo snel mogelijk met het regelen van het Mollie-account, omdat er een aantal controlestappen zijn, kan het even duren. Zelf als je alle gegevens paraat hebt. In het volgende deel komt de structuur van de beheeromgeving en de app zelf aan bod.


Training 2 - data model en beheer