(Breaking) changes nieuwe versie (chrch2)

Op dit moment zijn we druk bezig met de realisatie van de nieuwe versie van de app. Er worden een aantal functionaliteiten toegevoegd uiteraard, maar daarnaast willen we ook een aantal dingen anders gaan doen. Die kondig ik graag nu al aan, zodat je als beheerder tijd hebt dit te plannen/verwerken in documentatie of communicatie. Ook kunnen bezwaren worden aangekaart, bij veel bezwaar gaat een wijziging niet door. Deze lijst wordt tussentijds geüpdatet, dus hou 'm in de gaten.

 1. Er komt een betere desktopweergave. In de browser op bijvoorbeeld laptop zal de app niet alleen het linkerdeel van het scherm innemen.
 2. De intro wordt verwijderd.
 3. Het gedeelte achter de “Meer” knop gaat er anders uitzien. Er worden extra knoppen getoond die linken naar een nieuw gedeelte zoals bijvoorbeeld “account”, “kanalen” en “privacybeleid”.
 4. “Bestanden” onder “Meer” wordt verwijderd.
 5. Het adres van de webapp wordt anders dan het minder fraaie https://api.chrch.org/app
 6. Subdomeinen als https://mijn.noorderkerk.org worden niet meer als A of cname dns-record aan chrch gekoppeld, in plaats daarvan krijgt iedere kerk een eigen chrch url waar naartoe gelinkt of geredirect kan worden, op die manier wordt het keuzescherm voor het kiezen van een kerk overgeslagen en kun je als kerk eenvoudig een koppeling maken naar je eigen chrch-omgeving.
 7. Het /admin beheergedeelte komt te vervallen en wordt geïntegreerd in de reguliere webapp. Je krijgt meer mogelijkheden op het moment dat je de rol van beheerder hebt.
 8. Er zijn grafische wijzigingen zoals het standaardlettertype en de iconen, deze zijn wel vergelijkbaar maar komt dus niet 100% meer overeen met eventuele screenshots.
 9. Statistieken worden eenvoudiger, we gaan alleen actieve apparaten bijhouden in plaats van gebruikers en specifieke onderdelen om zo privacy beter te beschermen.
 10. Als een ingevoerde gebruiker niet binnen een bepaalde periode haar account activeert, wordt het gebruikersniveau teruggezet naar gast op het moment van activatie/registratie en moet deze persoon door een beheerder weer op lid worden gezet.
 11. Er wordt een check gedaan op het wachtwoord bij registreren en inloggen of deze niet in een lijst van 100.000 meest gebruikte wachtwoorden staat, als dit wel het geval is moet een nieuw wachtwoord ingesteld worden.
  Er wordt een check gedaan of het gebruikte wachtwoord ooit is gelekt met behulp van Have I Been Pwned: Pwned Passwords, er moet een nieuw wachtwoord ingesteld worden als dat het geval is.
 12. Omdat er veel opnieuw is opgebouwd, werken de css-wijzigingen die gemaakt zijn door jouw kerk/gemeente binnen de admin niet meer.
 13. In sommige gevallen werkt het afspelen van geluid niet of het weergeven van afbeeldingen. Zorg ervoor dat alles over https geladen wordt in plaats van http.

Update 1:
Binnenkomt komt de betaversie van chrch2 beschikbaar online (@kroes naast de huidige, dus als acceptatieomgeving) en ik zal een apk maken zodat ook op Android getest kan worden.

Update 2:
Wachtwoordcheck is iets anders ingericht.

Update 3:
chrch weigert inmiddels eerder gelekte wachtwoorden, 11. is actief.

Update 4:
In december hopen we de eerste testversie van de webapp live te krijgen (dat is naast de huidige webapp), in de periode daarna de mobiele apps.

Update 5:
Er wordt getest: https://community.chrch.org/t/betatest-chrch2/1429. 12 is toegevoegd.

5 likes

Bedankt voor de update, goed om te zien dat jullie hier mee bezig zijn! Is er ook een soort acceptatie omgeving o.i.d. waar we dat terug zouden kunnen zien? Wij hebben bijvoorbeeld nog wel wat wijzigingen in css zitten waar mogelijk impact op is?

1 like

Goed om te lezen! Kunnen jullie al aangeven of hiermee ook aandacht zal worden geschonken aan de volgende nog openstaande feature requests:


Ik neem aan dat nieuwe gebruikers wel standaard als ‘gast’ worden aangemaakt en alleen door de beheerder op ‘lid’ gezet kunnen worden?

Nieuwe gebruikers blijven inderdaad gewoon als gast aangemaakt.

Welke feature requests worden meegenomen is nog niet 100% duidelijk en wordt later aangekondigd. Overigens hebben een aantal kerken onafhankelijk van elkaar aangegeven dat ze openstaan voor onderdelen die gecrowdfund worden. Daar gaan we wellicht ook mee aan de slag, dan wordt het mogelijk functionaliteiten te realiseren die lager op de prioriteitenlijst staan.

1 like

Voegt deze aanpassing iets toe voor de gebruikers/kerken? Het lijkt me voor ons niet handig.

Goed bezig, dankjewel! Hoe laat je aan ons weten wanneer de nieuwe versie draait, zodat we dan gelijk de links op/naar onze website kunnen aanpassen?

Top dat er aan een nieuwe versie gewerkt wordt.Bij ons wordt vooral de performance als verbeterpunt gezien.

Aangezien chrch inmiddels een stichting is kan wellicht een subsidieaanvraag ook een optie om een en ander te versnellen of te kunnen realiseren. Misschien is het een idee om hiervoor ondersteuning te vragen vanuit het gebruikersnetwerk?

Wellicht kun je hier een nieuw topic voor aanmaken zoals Trage laadtijd bij kanaal met veel items?? Als je specifiek bent, is de kans groter dat het verholpen wordt.

Hoi Peter,

Gaaf dat jullie hard toe werken naar een betere versie, de features zien er veel belovend uit :muscle:. Wat voor ons echt een must have is, is het aanpassen van je eigen foto. Op veel toestellen crashed de app dan. Hier zijn al verschillende tickets voor aangemaakt hierop dit forum :wink:

 1. Zit deze bug fix ook in deze release?
 2. Wanneer verwacht je deze release uit te rollen?

Voor zover ik weet is dit een bug in iOS 14.x en vereist dit een update van de appstore app. Chrch2 vereist sowieso een appstore update, dus uk neem aan dat het daarmee opgelost zal zijn. Maar @peterarends weet dit het best… :laughing:

@voorstad, in een ander ticket staat te lezen dat jullie aan een update werken die dit (ook) oplost. Klopt het dat dan nog?

Dat is een en dezelfde update :slight_smile:

(we kunnen nu niet alleen een appstore update doen, dat vereist dat zowel de backend (API) en appstore app tegelijk geupdate worden. Nog heel even geduld. In de tussentijd: gebruik even de “workaround” van de webapp)

Goedenavond,
We zijn bezig met het opzetten van de app. Nu lees ik dat jullie bezig zijn met beta testen is er een mogelijkheid om mee te kijken? Dank.

Als het goed is, heb je nu vervroegd toegang tot het “Aangeslotenkerkengedeelte” waar je automatisch toegang tot krijgt nadat je een tijdje actief bent in de community. Daar testen we.

Mochten er anderen zijn die ook toegang willen, geef het aan dan kan ik je toevoegen.

Graag! We kijken graag mee

Graag! We kijken graag mee

Hoi Rene, als het goed is heb je nu toegang tot het “Aangeslotenkerkengedeelte” onderdeel!

Graag! Wij kijken ook graag mee

Hoi,

Is er een mogelijkheid dat wij jullie een vergoeding betalen voor het sneller oplossen van het uploaden van fotos op IPhones met iOS 14.x ?
Wij hebben de app in oktober in gebruik genomen, in december uitgerold en zouden dit graag snel opgelost zien.

Grt,
Maarten

Als het goed is heb je nu ook toegang tot het “Aangeslotenkerkengedeelte” onderdeel!